CD: Østfolk

Østfolk. Foto: Kjell Stenmarch

Østfolk. Foto: Kjell Stenmarch

Folkemusikk fra Østfold er i skuddet om dagen, med to nye platelanseringer, «Skråkk» og Østfolk».  Utgivelsene beviser at Østfold har rike sang og musikktradisjoner.

«Østfolk» ble gitt ut tidligere i år, med konsert på Josefine i Oslo i april. «Skråkk» er en fersk plate. «Østfold» inneholder både ballader, skjemteviser, vuggetraller, og sangleker. Det er materiale med lokalt stoff, og også varianter av musikk som man finner igjen i ellers i landet.

Skolemusikkprosjekt
Nina C. Dahl, musikkprodusent i Østfold kulturutvikling, er initiativtaker til utgivelsen av «Østfolk».
– Jeg ville gjøre et skolemusikkprosjekt basert på musikk fra eget fylke. Folkemusikk er noe vi skal dekke av sjangere. Folk forbinder stort sett folkemusikk med telemarktradisjonen, men jeg visste det fantes stoff i Østfold, men ikke hvor mye det var og hvor bra det var.

Noter og opptak
Nina tok kontakt med felespilleren Vegar Vårdal. Han er fra Telemark og han fikk noen noter og noen opptak.
– Han gikk gjennom materialet og mente at dette var noe vi kunne gjøre et konsertkonsept av.

Folkemusikkmiljøet
Vegard Vårdal vurderte materialet, gravde i arkiver og tok kontakt med andre musikere. De arrangerte musikken på sitt vis og tok den videre.
– Vi kunne valgt musikere fra Østfold, men jeg hadde lyst til åla andre ta tak i stoffet. Vegard er i folkemusikkmiljøet, og folkemusikk er allemannseie. Østfold har ikke noen utpreget tradisjon innen folkemusikk.

En gruppe
Musikerne kjente ikke stoffet fra før, de var spente på hva det var og trykket musikken til sitt bryst.
– De dannet en gruppe og gjør nå konserter andre steder enn i Østfold. Det er veldig bra, for noe som startet som et vagt prosjekt og nå har vokst seg ut av Østfold.

Bonus
Konsertene har gitt avkastning i form av en plateutgivelse. Innspillingen foregikk i Østre Fredrikstad kirke.
– Vi var opptatt av å få gitt det ut, få musikken dokumentert. Det var en flott bonus at Grappa ville gi ut platen.

Superlativer
Utgivelsen har høstet superlativer utenfor Østfolds fylkesgrenser. Bergens tidende er begeistret for platen.

“«Østfolk» er uten tvil svært interessant og viktig som musikkhistorisk dokumentasjonsprosjekt. Heldigvis er det blitt en vakker, morsom og pirrende musikkopplevelse i tillegg. [Bergens Tidende, Eirik Kydland]“