CD: Schodbergs notebok

Musikere2I 1822 sitter Johannes Nilssen Schodsberg og skriver notelinjer i en bok. Østfold musikkråd har hentet frem denne skatten. Nå lanseres «Schodbergs notebok» CD.

Tone Holte fra Østfold musikkråd holder en rykende fersk CD i hendene. Innholdet på CD’en er derimot alt annet enn ferskt. Musikken stammer fra en 200 år gammel og temmelig musespist notebok.
– Vi vet ikke om Schodsberg skrev musikken eller om han skrev ned musikk han hørte. Musikk vandret jo den gang som nå, forteller Tone Holte.

To musikktradisjoner
Schodsberg er fanget mellom to musikktradisjoner, folkemusikk fra grensetraktene og skolert kunstmusikk fra Europa.
– Det er to sjangre som møtes på denne CD’en, og det dokumenterer en viktig del av musikklivet i Østfold, påpeker Holte.

Fergemann
Johannes Nilssen Schodberg ble født i 1799 på gården Skodsberg i Aremark. Det er sparsomt med opplysninger om hans liv, men mye tyder på at han hadde en viss tilknytning til militærlivet på Fredriksten festning.
– Han var kanskje også fergemann en stund. Men han var i alle fall en felespiller, opplyser Holte.

160 melodier
Noteboken, med rundt 160 melodier nedtegnet for fiolin, var bevart på nasjonalbiblioteket. Østfold musikkråd hentet opp noteboken og dyktige norske og svenske musikere har spilt inn musikken.
– Vi har tatt tak i det og fått gull, forteller Holte.

Her kan du høre en Reel fra Schodbergs notebok

Du finner mer informasjon på nettsidene til Østfold musikkråd.